Skip to main content

T-CENTRALEN – BLÅ LINJE

5. Take the A-train

Gången framför dig leder till den röda och gröna tunnelbanelinjen, men också till den nybyggda pendeltågsstationen som blev klar 2017.

Take the A-train

På sidorna av rullbandet ser du emaljmålningar av konstnären Carl Fredrik Reutersvärd från 1984.

Om du tittar noga kan du se att målningen börjar med ett S och ett L, bokstäverna i Stockholms Lokaltrafiks logotyp (SL). Konstverket är, från början till slut, en lek med bokstävernas delar. S och L återkommer även i slutet av emaljmålningen. De sätter punkt för konstupplevelsen.

Kanske är verket en blinkning till jazzlåten ”Take the A-train” från 1941, som handlar om tunnelbanans linje A genom New York…

Om konstnären

Carl Fredrik Reuterswärd (1934 – 2016) var en mångsidig konstnär och uttryckte sig på flera olika sätt. Han var bland annat målare, grafiker, skulptör, tecknare och författare.

Carl Fredrik Reuterswärd är mest känd för skulpturen ”Den knutna revolvern”. Verket skapades som en reaktion på mordet av John Lennon 1980 och har blivit en symbol för icke-våld världen över. Det finns flera versioner av skulpturen, bland annat en utanför FN-huset i New York.

Bildtext: Carl Fredrik Reuterswärd med sin skulptur “Non-Violence” I München 1996

Intressepunkter: T-Centralen

1.

3D-golv

2.
Mönstrade valv

3.

Fotoplats

4.

Siluetter

5.

Take the A-train

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: