Skip to main content

KUNGSTRÄDGÅRDEN

10. Almstriden

Valvet vid uppgången mot Arsenalsgatan.

Titta efter skulpturen som ser ut som en förstenad trädstam.

Den förstenade almstammen påminner om slaget om almarna i Kungsträdgården, i maj 1971. Även märkena i stammen kan ses som en påminnelse. Någon började faktiskt såga i en av almarna.

Almstriden var en sammandrabbning mellan demonstranter och polis som utspelade sig 1971 i Kungsträdgården i Stockholm. Tretton hundraåriga almar skulle sågas ner för att ge plats åt en av tunnelbaneuppgångarna. Då blev det liv i luckan! Tusentals stockholmare demonstrerade under en veckas tid och övernattade i tält och hängmattor för att skydda träden. Bygget försenades och uppgången fick så småningom en ny adress, Arsenalsgatan 10.

Intressepunkter: Kungsträdgården

1.

Väktarna

2.
Palatset Makalös

3.

Unikt eko-system

4.

Vår tids fossil

5.

Arkeologisk utgrävningsplats

6.

Gruvdvärgspindeln

7.
Radioaktivitet

8.

Fotoplats

9.

Oljeutsläpp

10.

Almstriden

11.

Fotoplats

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: