Skip to main content

Konstguide för Stockholms tunnelbana

Stockholm Art Walk – konstguide för Stockholms tunnelbana

Kollektivtrafiken i Stockholm är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk. De har skapats av närmare 150 olika konstnärer, sedan 1950-talet och fram till idag. Låt oss ge dig ett smakprov! Följ med på en resa genom konsthistorien. Varsågod och kliv på!

Startplats: Vid rulltrappan mot utgången till Sergels torg. Du kommer enklast hit via nedgången till blå linje från Sergels torg (vid varuhuset Åhléns).

Längd: Cirka 1–1,5 timmar

Så fungerar det: Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Börja på startplatsen som beskrivs här ovanför. Besök sedan stationerna och platserna i turordning. När du har varit på en plats kan du kryssa för rutan ”Besökt”. Observera att du behöver ha giltigt tunnelbanebiljett för att kunna gå turen.

Fotoplatser: Turen innehåller åtta fotoplatser. Under rubriken med samma namn får du veta var du tar de bästa bilderna.

Besök 5 av Stockholms vackraste tunnelbanestationer

1.

T-Centralen – Blå linje

Konstnären Per Olof Ultvedt har skapat en grottstation med en lugn blå färg och enkla mönster i kontrast till den stressiga miljön.

2.

Kungsträdgården

Den underjordiska Kungsträdgården har formats av Ulrik Samuelson. Här finns historiska spår från den park som ligger ovanför.

3.

Rådhuset

I Sigvard Olssons rosafärgade grotta hittar du spännande saker som påminner om Kungsholmens historia.

4.

Stadshagen

Lasse Lindqvists spännande bilder med idrottsmotiv varierar när du tittar från olika håll.

5.

Solna Centrum

I Solna Centrum finns väggillustrationer och tittskåp med politiska scener från 1970-talets Sverige. Konstnärerna: Anders Åberg och Karl-Olov Björk.

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: