Skip to main content

KUNGSTRÄDGÅRDEN

3. Unikt ekosystem

I Kungsträdgårdens tunnelbanestation hittar vi liv som förvånar. Här finns till exempel tuffkuddmossa (Eucladium verticillatum). Det är den som du ser framför dig på väggen. Hur den har kommit hit är ett mysterium. Mossan har inte dokumenterats i Stockholmstrakten sedan någon gång på 1930-talet.

Det har också börjat bildas droppstensformationer inne i tunnlarna. Normalt behövs kalksten eller marmor för att droppstenar ska bildas, men tunnelbanestationen är sprängd i granit…

Gruvdvärgspindeln är en annan spännande liten kompis som du kan träffa på. Den är bara två millimeter och lever i normala fall i fuktiga grottor eller kloaker utanför den skandinaviska halvön. Men nu har den alltså flyttat in i Stockholms tunnelbana. Här har den bott sedan stationen invigdes.

Intressepunkter: Kungsträdgården

1.

Väktarna

2.
Palatset Makalös

3.

Unikt eko-system

4.

Vår tids fossil

5.

Arkeologisk utgrävningsplats

6.

Gruvdvärgspindeln

7.
Radioaktivitet

8.

Fotoplats

9.

Oljeutsläpp

10.

Almstriden

11.

Fotoplats

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: