Skip to main content

RÅDHUSET

Historien om konsten på Rådhusets tunnelbanestation

Nu är du på Rådhusets tunnelbanestation. Stationen ligger på Kungsholmen, en av Stockholms många öar. Stationen invigdes 1975 och har fått sitt namn efter rådhuset, som finns alldeles ovanför.

Konstnärlig gestaltning

Sigvard Olsson (f.1936) är konstnären bakom Rådhusets tunnelbanestation. Han är grafiker, målare, scenograf och dramatiker. I sitt måleri arbetar han i den abstrakta expressionismens anda.

Stationens rosa färg var extra viktig för Sigvard Olsson. Han menade att den här rosa nyansen finns längst inne i de nordafrikanska Atlasbergen och att samma färg borde finnas i berget under Rådhuset.

Sigvard Olssons hade en mycket speciell tanke med utsmyckningen. Han ville att resenären skulle kunna hitta spår av föremål som tidigare funnits på platsen – fragment ur Kungsholmens historia. Om du tittar ordentligt kan du se kvarglömda saker som med åren sjunkit allt längre ner i den mjuka jorden och som nu dykt upp nere i grottan.

Bildtext: Konstnären Sigvard Olsson

Intressepunkter: Rådhuset

1.

Parmmått

2.
Fotoplats

3.

Sjunken björkved

4.

Förhistoriska påsar

5.

Sjunken portal

6.

Lyckans galoscher

7.
Sjunken skorsten

8.

Fotoplats

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: