Skip to main content

RÅDHUSET

1. Parmmått

Gå till perrongen för tågen från T-Centralen. Strosa längs plattformen mot uppgången till Polishuset.

Ser du trälådorna som sticker ut ur bergväggen? Det är sammanlagt sju stycken. Vilket material tror du att de är gjorda av?

De ser ut att vara av trä men är i själva verket gjorda av betong. Ur några lådor sticker lite hö fram. Varje låda är en så kallad parm, ett volymmått för hö som användes för förr. En parm i Stockholm motsvarade 17,7 kubikmeter, för att vara exakt. Måttet användes för att bestämma vilken tullavgift som skulle betalas när bönderna kom för att sälja hö på Kungsholmen. Ordet parm känns igen från Parmmätargatan som ligger alldeles ovanför tunnelbanestationen.

Intressepunkter: Rådhuset

1.

Parmmått

2.
Fotoplats

3.

Sjunken björkved

4.

Förhistoriska påsar

5.

Sjunken portal

6.

Lyckans galoscher

7.
Sjunken skorsten

8.

Fotoplats

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: