Skip to main content

KUNGSTRÄDGÅRDEN

Historien om konsten på Kungsträdgårdens tunnelbanestation

Kungsträdgården är den tunnelbanestation i Stockholm som ligger djupast, cirka 40 meter under marken. Namnet Kungsträdgården kommer från den park som ligger alldeles ovanför stationen – en av Stockholms äldsta offentliga parker.

Många besökare verkar vara eniga om att just den här stationen är tunnelbanans vackraste. Stationen är spektakulärt utformad och är också den enda som har en naken och helt obehandlad bergsvägg.

Stationen invigdes 1977, två år efter att övriga blåa linjen invigdes. Uppgången mot Arsenalsgatan, med tillhörande konstnärlig gestaltning, invigdes först 1987.

Konstnärlig gestaltning

Konstnären bakom Kungsträdgårdens station heter Ulrik Samuelson (f.1935). Han har skapat en underjordisk trädgård med spår och historia från den ovanliggande parken.

Stationens färger, grönt, rött och vitt ska föra tankarna till den barockträdgård som Kungsträdgården var en gång i tiden. I en barockträdgård finns ofta till exempel röda grusgångar, vita marmorskulpturer och gröna parterrer med lågväxande buskar och fontäner.

Ulrik Samuelson inspirerades också av palatset Makalös som tidigare låg i parken.

Bildtext 1: Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården
Bildtext 2: Ulrik Samuelson

Intressepunkter: Kungsträdgården

1.

Väktarna

2.
Palatset Makalös

3.

Unikt eko-system

4.

Vår tids fossil

5.

Arkeologisk utgrävningsplats

6.

Gruvdvärgspindeln

7.
Radioaktivitet

8.

Fotoplats

9.

Oljeutsläpp

10.

Almstriden

11.

Fotoplats

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: