Skip to main content

T-CENTRALEN – BLÅ LINJE

Historien om konsten på T-Centralen – Blå linjes tunnelbanestation

Den blå linjen är 25,5 km lång och går mellan stationerna Kungsträdgården och Akalla/Hjulsta. Linjen invigdes 1975.

På många ställen i Stockholms tunnelbana har man valt att visa bergets rätta ansikte, så kallade grottstationer. Sådana stationer finns inte någon annanstans i världen. Utseendet är unikt för Stockholms tunnelbana.

Den konst i tunnelbanan som är från 70-talet är lite speciell. Då fick konstnärerna skapa hela miljöer, snarare än enstaka konstverk.

Konstnärlig gestaltning

Station T-Centralen på blå linjen, är formgiven av Per Olof Ultvedt (1935 – 2006). Han var en svensk skulptör, målare, tecknare, grafiker och filmkonstnär.

Per Olof Ultvedt är mest känd för sina mekaniska skulpturer. 1966 var han bland annat med och skapade den omtalade konstinstallationen Hon – en katedral.

Bildtext: Per Olof Ultvedt. Foto: Jonn Leffmann

Intressepunkter: T-Centralen

1.

3D-golv

2.
Mönstrade valv

3.

Fotoplats

4.

Siluetter

5.

Take the A-train

Konstguide med linjekarta – Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är minst sagt färgstark. Här ryms vad som sägs vara världens längsta konstutställning: 110 kilometer konst! Ungefär 90 av de 100 tunnelbanestationerna bjuder på unika konstverk.

Stockholm Art Walk är en kostnadsfri guide som du kan använda för att besöka fem olika stationer i din egen takt. Till din hjälp får du instruktioner, kartor och bilder. Dessutom innehåller appen en linjekarta över Stockholms kommunikationer.

Följ med på en guidad tunnelbaneresa genom konsten i Stockholms tunnelbana. Ladda ner appen och kliv på!

Ladda ner appen: